June 18, 2009
Vand

Jeg har kigget en smule på fremtidsproblemet vand her på det sidste. Det der fik mig til at tænke på vand var et sci-fi koncept som tegningen ovenfor: Omvendte floder, store pipelines med havvand, der på ruten ind i de mere og mere vandsultne kontinenter destilleres til menneskebrug og til landbrug.

Hvor realistisk er sådan en plan? Det er lidt besværligt at få styr på nogen gode vandtal, men til sidst fandt jeg nogen et af de steder hvor problemet allerede er akut, nemlig Israel
Her bygger man for tiden en serie enorme afsaltningssanlæg der producerer 100 mio. kubikmeter drikkevand per år.
Israels totale tilgængelige vandressource før anlæggene er 2000 mio kubikmeter vand per år - egentlig alt for lidt til den befolkning der bor i området.
Et anlæg der producerer 100 mio kubikmeter, leverer altså 5% oven i den mængde. Man skal altså "bare" bygge 20 af dem for at have en fuld kunstig forsyning - incl. vand til et landbrug, der er nettoeksportør af fødevarer.

Hvor meget energi går der til at producere drikkevand? Hvis man skal gøre det selv uden smart udstyr så må man jo dampe vandet af og kondensere det igen.
Det er meget energikrævende. Det går en kalorie til at varme et gram vand en grad, her skal vi op til kogepunktet, og så også tilføre fordampningsvarmen - ca 5 gange så meget energi som opvarmningen fra 0 til 100.
I de højeffektive afsaltningsanlæg kan man ved at bruge filtrering under højtryk og genanvende den energi man hælder ind komme ned på at bruge 4 kalorier per gram vand, altså energi der svarer til blot at varme vandet fire grader, eller ca. 150 gange mindre end naiv fordampning.

Regnet om til den effekt der kræves til et anlæg i 100 mio kubikmeterklassen er det kun 55MW effekt der forgår. Under en tiendedel af hvad Avedøreværket producerer. Nogenlunde hvad man ville få ud af vindmølleparken i Københavns havn, hvis ellers den producerede på topkapacitet døgnet rundt.

Pointen ved de lidt kedelige omregninger er, at det faktisk lader sig gøre. Man skal ikke æde hele landskabet op med vindmøller, eller bygge 40 kraftværker, for at producere kunstigt vand nok til en hel nation. Et Avedøreværk eller to og 20 destillationsanlæg forsyner et land, hvor der bor omkring 10 mio mennesker.
Hvad angår prisen: Det israelske anlæg sælger vandet til ca en halv dollar per kubikmeter - en pris der dog sikkert varierer en del med prisen på energi. I København koster en kubikmeter vand for en husstand lidt over 40 kr.

En kunstig Jordanflod kunne man altså faktisk godt slippe afsted med at bygge på et par år. Det er ikke en mulighed for de fattigste, men det kan lade sig gøre. Vand til hele Israel for en milliard dollars om året.

Posted by Claus at June 18, 2009 12:27 AM | TrackBack (0)
Comments (post your own)

Hvad med at opdæmme Gibraltarstrædet?
http://en.wikipedia.org/wiki/Atlantropa

Posted by: friism on June 18, 2009 9:14 AM

Et staerkt koncept - men i modsaetning til en omvendt flod, ikke noget man ku goere for en Storebaeltsbro

Posted by: Classy on June 18, 2009 9:52 AM

Foregår der ikke en naturlig afsaltning i 1000 km kunstig flod?

Posted by: cj on June 18, 2009 2:44 PM

Tvivler. Kan ikke lige se hvorfor det skulle ske. Men hvis der gjorde var det jo bare et ekstra plus ved planen.

Posted by: Classy on June 18, 2009 2:49 PM

Meget interessant tankegang.

På Malta, som får 60% af deres drikkevand fra saltvand, bruger de Reverse Osmosis istedet for at fordampe vandet. Jeg har dog ikke kunnet finde nogle tal på hvor meget energi det bruger.

http://www.wsc.com.mt/(S(xkxug345ygmg21mtzuvolb45))/default.aspx?MLEV=14&MDIS=78

Posted by: Michael on June 19, 2009 10:24 AM

Tror det er anlaeg fra samme leverandoer faktisk, og det ligger omkring 1-5 Kwh/M^3 - som egtl er meget beskedent, naar man taenker paa hvad der skal goeres.

Posted by: Classy on June 19, 2009 10:35 AM

Om jag minns rätt från en brittisk dokumentär så använder man i Saudiarabien olja (what else!) för att desalinera saltvatten till en ratio 1:4. En liter olja för 4 liter vatten.

Posted by: Jan Erik on July 15, 2009 11:15 AM

Effektiviteten paa desalination har vaeret meget lav, men det der lyder ekstremt. 1 l olie i en elgenerator hvor man allerede spilder energi producerer ~ 1KWh (produktblad for generator paa Amazon). I de israelske anlaeg jeg skriver om ovenfor faar man mere end 250l drikkevand ud af det. Hvis man bruger varmeenergien i olien bedre end i en generator kan man sikkert forhoeje output.
MEN - det er jo israelsk high-tech. Det bryder de sig sikkert ikke om at bruge i Saudi....

Posted by: Classy on July 15, 2009 11:27 AM

Det slaar mig at de 1:4 passer nogenlunde med den mest primitive maade at goere det paa: Vi braender olien for at fordampe vandet. Det ville give en udnyttelse i den stoerrelsesorden.

Posted by: Classy on July 15, 2009 11:44 AM
Help the campaign to stomp out Warnock's Dilemma. Post a comment.
Name:


Email Address:


URL:



Type the characters you see in the picture above.

(note to spammers: Comments are audited as well. Your spam will never make it onto my weblog, no need to automate against this form)

Comments:


Remember info?