June 30, 2009
Anatomy of a mashup

So, yesterday afternoon, Morten suggested it would be cool if there was a site that could score the days at Roskilde against personal preferences as expressed through Last.fm.
Indeed it would be, and since Morten does nice minimal interfaces and I do data gathering and mixing, we agreed to split the work, and build the Best day at Roskilde-finder.

It's worthwhile to have a look at what infrastructure we have used for this and which situational hacks are involved. I didn't have to scrape the concert program myself, as Steffen had already done that, through Yahoo's YQL.
What I needed to do is mine Last.fm's API for relevancy for those bands to merge with the user's favorite bands.
Present that to Morten's website as simply as possible and let Morten make a useful interface for the data.

It doesn't quite end there, though. Morten had previously exploited live play information from Danish National Radio to create a radio station persona on Last.fm.
Through Spotify, using Spotify's Last.fm integration he is also building a Roskilde Festival persona.
- these will give more general than personal answers: "If you're the kind of person listening to this radio station you will like".

It's interesting how much infrastructure is available - and useful - for a mashup like this.

We're using Yahoo, Last.fm, Danish Radio's website, Roskilde's website and Spotify as data sources/web services - and combining preexisting situational hacks from 3 people, on top of the obvious webservers and direct hacking.
These resources can be combined, and hidden away, in less than 10 hours to produce a coherent, simple and fun website.

Add instant distribution through Facebook and Twitter (Facebook wins) and there's a nice useful bit of mashup for an intended audience of 200-10000 people.


Posted by Claus at 12:48 PM
June 27, 2009
Reboot shrunken

My favourite Reboot session - apart from Goodiepal + Sterling (pls dial up the truly out there stuff for future Reboots; I respect the atmosphere of people bringing their own stuff; but we need the extraordinary as well) - was on bottom-up action in Africa, from networking to local radio. Jonathan Marks had a lovely statement "Design your work to be stolen" - to describe how one should go about working in Africa. Its no good to supply pain relief, what you do needs to be replicated after you're gone. It's a lovely sentiment, and not just for this particular situation. Make it desirable - and possible - to extricate yourself from your work.
I was sorry to miss the Protonet presentation and the session on persuasive design.

I was hoping to do some demoing - but bad scheduling and lack of interest killed that.
While missing 90% of the talks - the usual situation - I amused myself by shrinking the venue to miniature size using ye olde fake tilt shift technique, implemented in Processing (stealable source, shortly).

Posted by Claus at 08:32 PM
June 23, 2009
Iran fra sidelinjen

Måske har Per Stig Møller ret - men det virker som en brøler at helt absurd format at stå og diskutere samtalestrategien i forbindelse med Iran i nyhederne. Det kan sagtens passe at en høge-retorik lige præcis passer til Ahmadinejads egen ditto; og derfor vil eskalere volden. Men at man tænker strategisk på den måde skal man da ikke stå at sige. Der skal man bare holde den moralske og principielle fane højt. Det har de protesterende iranere da krav på.

Men moral og indsigt fra sidelinjen er både for nemt og for svært. For nemt, fordi det ikke koster noget at mene A og heller ikke at mene B, og for svært fordi det er helt umuligt at danne sig noget som helst overblik. Over valgsvindlens niveau (tilsyneladende totalt), over alternativet til bare at tabe protestkampen, og over omfanget af vreden i Iran.
Præstestyret har indtil videre fejlet totalt i at lande sin damagecontrol. At indrømme svindlen, men på en så halvbagt måde, virker som det dummeste man kan vælge at gøre.
Ahmadinejad, siger de mest høgede kommentatorer, venter bare på en grund til et egtl. militærkup, og imens er det fuldstændig uklart om han så faktisk har militærbacking til virkelig at øge presset på demonstranterne med et knusende angreb med tanks og hele moletjavsen.

Fra sidelinjens sidelinje så en observation om borgerrapportering: Omkostningerne ved at danne sig et overblik er skyhøje; hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Det er utrolig meget billigere at nøjes med den virkelighed ens egen avis kan få skrabet sammen.

Posted by Claus at 12:02 AM
June 18, 2009
Vand

Jeg har kigget en smule på fremtidsproblemet vand her på det sidste. Det der fik mig til at tænke på vand var et sci-fi koncept som tegningen ovenfor: Omvendte floder, store pipelines med havvand, der på ruten ind i de mere og mere vandsultne kontinenter destilleres til menneskebrug og til landbrug.

Hvor realistisk er sådan en plan? Det er lidt besværligt at få styr på nogen gode vandtal, men til sidst fandt jeg nogen et af de steder hvor problemet allerede er akut, nemlig Israel
Her bygger man for tiden en serie enorme afsaltningssanlæg der producerer 100 mio. kubikmeter drikkevand per år.
Israels totale tilgængelige vandressource før anlæggene er 2000 mio kubikmeter vand per år - egentlig alt for lidt til den befolkning der bor i området.
Et anlæg der producerer 100 mio kubikmeter, leverer altså 5% oven i den mængde. Man skal altså "bare" bygge 20 af dem for at have en fuld kunstig forsyning - incl. vand til et landbrug, der er nettoeksportør af fødevarer.

Hvor meget energi går der til at producere drikkevand? Hvis man skal gøre det selv uden smart udstyr så må man jo dampe vandet af og kondensere det igen.
Det er meget energikrævende. Det går en kalorie til at varme et gram vand en grad, her skal vi op til kogepunktet, og så også tilføre fordampningsvarmen - ca 5 gange så meget energi som opvarmningen fra 0 til 100.
I de højeffektive afsaltningsanlæg kan man ved at bruge filtrering under højtryk og genanvende den energi man hælder ind komme ned på at bruge 4 kalorier per gram vand, altså energi der svarer til blot at varme vandet fire grader, eller ca. 150 gange mindre end naiv fordampning.

Regnet om til den effekt der kræves til et anlæg i 100 mio kubikmeterklassen er det kun 55MW effekt der forgår. Under en tiendedel af hvad Avedøreværket producerer. Nogenlunde hvad man ville få ud af vindmølleparken i Københavns havn, hvis ellers den producerede på topkapacitet døgnet rundt.

Pointen ved de lidt kedelige omregninger er, at det faktisk lader sig gøre. Man skal ikke æde hele landskabet op med vindmøller, eller bygge 40 kraftværker, for at producere kunstigt vand nok til en hel nation. Et Avedøreværk eller to og 20 destillationsanlæg forsyner et land, hvor der bor omkring 10 mio mennesker.
Hvad angår prisen: Det israelske anlæg sælger vandet til ca en halv dollar per kubikmeter - en pris der dog sikkert varierer en del med prisen på energi. I København koster en kubikmeter vand for en husstand lidt over 40 kr.

En kunstig Jordanflod kunne man altså faktisk godt slippe afsted med at bygge på et par år. Det er ikke en mulighed for de fattigste, men det kan lade sig gøre. Vand til hele Israel for en milliard dollars om året.

Posted by Claus at 12:27 AM
June 14, 2009
Kønskvotering

Jeg har spekuleret lidt over problemet med kønskvotering, navnlig der hvor jeg kommer fra, nemlig naturvidenskaberne. Hvad er planen? At tvangsudskrive kvinder til studierne? Der er frit optag, men alligevel underskud af kvindelige ingeniører og fysikere. Matematik er også bagude, men vist ikke helt lige så meget.
Spørgsmålet bør selvfølgelig allerede rejses i gymnasiet.

Det er klart at vi ikke kan få kvindekvotienten op i de klassiske mandefag uden at sænke den andre steder, så vi kommer til at skære i kvinders adgang til at læse medicin, jura, og humaniorastudierne for at få dem over på de andre fag. En maxgrænse på 50% bør altså indføres over det hele.

Nu tipper antallet af akademikere generelt i disse år i kvindelig favør, mens de mandlige potentielle studerende søger andre steder hen, og det gør det selvfølgelig muligt at slække på kvoterne. Men det rejser til gengæld spørgsmålet om hvorvidt mændene har gemt sig et andet sted, hvor der i virkeligheden er mere prestige nu. I så fald må vi have kvinderne helt ud af universitetet. Ud at tjene nogen penge; starte nogen virksomheder - eller hvor det er prestigen ligger. Køre lastbil, måske. Vi skal altså have indført en generel grænse på 50% for optag på uni.

Måske var det enklere, hvis man helt fra fødslen simpelthen fik sin ligestillingstvilling. I hele skolesystemet kunne man lave karaktersystemet om, så man fik den bedste karakter af de to, der blev givet til hhv en selv og ens tvilling, hele vejen op gennem systemet. Man kunne få grader i både det fag man selv valgte og i det ligestillingstvillingen valgte. På den måde ville statistikken dokumentere komplet ligestilling fra først til sidst og ingen blev snydt for noget. Det ville være lidt ligesom at gennemleve hele livet som ét stort gruppearbejde.

Posted by Claus at 11:22 PM
Ansvar er nu en arbejdsskade

To avishistorier glider sammen for mig. Historierne: For det første den groteske, om hvordan nogle stakkels vildt festende pædagoger er så stressede af at skulle stå til ansvar for deres mangel på ansvar at de har brug for krisehjælp. Det at have ansvar er nu simpelthen invaliderende. Man kan sygemelde sig, bare for at have haft et ansvar.
Ved siden af den historie, avisernes pludselige "det er synd for Stein Bagger"-vinkel. Hvor man pludselig kampagner for en mildere straf på fjollede argumenter om at bankerne gjorde det let at svindle, at han jo har samarbejdet, og et "men Jensby slipper jo" argument eller noget.

Det er nærliggende at forbinde de to: Folk er nu angste nok for eget ansvar til at ansvar simpelthen er en sygdom. Og ikke nok med det, bare tanken om ansvar er så forfærdelig at bare tanken om Stein Baggers ansvar - den pæne mand - er folkestemningen imod i længere tid ad gangen. Vi må hellere bare frikende ham. Han gjorde jo bare hvad alle ville prøve på, hvis ingen stoppede os.

Posted by Claus at 06:55 PM
Getting or not getting netbooks

Netbooks, so far, haven't really been interesting. They are cheap - and of course that's interesting in and of itself - but they don't really change what you can do in the world. Their battery life, shape, weight and notably software have been much the same as expensive laptops, just with a little less in the value bundle. Which is perfectly fine for 90% of laptop uses.
That's set to change, though. New software, assuming the network, and consumer packaged for simplicity, sociality and "cultural computing" more than "admin and creation" style computing is just about to surface. Fitted with an app-store and simplified, the netbook assumes more an appliance role than a general purpose computing role.
The hardware vendors are adapting to that idea also; moving towards ultra low power consumption and enough battery life that you simply stop thinking about the battery.

Meanwhile, Microsoft is busy squandering this opportunity. They simply don't get this type of environment, apparently - and are intent on office-ifying and desktop-ifying the metaphor. Where Bill Gates "a computer on every desk" was once a vision of not having computing only in corporations and server parks it is now severely limiting. Why do I need a desk to have a computer?

Posted by Claus at 06:51 PM
June 09, 2009
Det er idag der er Demo Dag

Du kan stadig nå at være med - både som tilskuer og som demoist. Det ser ud som om vi har alt fra meditation til gigabit hardware på programmet, med stop v. adskillige web hacks. Der vil være hardware, software, ild og sukker. Og færdighedsgrad (alle betydninger) fra "kun lige præcis" til færdige produkter.

Vognmagergade 11, i aften kl 20, men skriv dig lige på listen.

Posted by Claus at 12:25 PM
June 07, 2009
Valget der dumpede

Pyh, et elendigt EU-valg. Henrik Sass lavede en klassisk Sass, droppede kerneværdier i jagt på en flygtig folkestemning med et fjollet forslag om at hoppe ud af Schengen igen, eller noget i den stil. Jens Rohde dumpede med; måske endda i forvejen. Hvis man løber i hælene på Jens Rohde så er man virkelig tæt på fallitten. Jens Rohdes dumpekarakter var også i elementær europæisk statskundskab: Danmarks stemme i EU? Nej, det er regeringen der er det i den europæiske magtdeling. Parlamentet står for den paneuropæiske rimelighed og er demokratisk bagstopper, ikke national bagstopper.
Bendt Bendsten er ikke blevet mindre dum, men parlamentet er et sted hvor han vil gøre meget mindre skade end han har forvoldt i ministerrådet.
Man kan ikke klandre EU-modstanderpartierne deres EU-skepsis, men at alle de pro-europæiske partier, pånær de radikale, fodrer den indre svinehund med mere EU-angst er for ringe.
Og endelig selvfølgelig en særlig dumpepræmie til V og K for den idiotiske tronfølgekampagne. At spille hazard med noget så grundlæggende som grundloven, og noget så elementært som søde små (hypotetiske, endnu ukonciperede) prinsesser er virkelig demokratirespekt på et absolut lavpunkt.


I går var der 65-års jubilæum for D-dag. Den velnærede hverdag er unægtelig grimmere end det gamle heltemod, der gav os en chance for at have EU og et frit, fredeligt Europa overhovedet.

Posted by Claus at 01:20 PM
June 05, 2009
Studying at The University of Riddles

Reading xkcd, about the Voynich manuscript, led to a brief detour through the biographies of William and Elizebeth Friedman, to the origins of the modern cryptography services and some brief thoughts on the whole idea of the clandestine, and of discovery and investigation. William Friedman was originally a biologist working in genetics, but founded modern american cryptology. He was introduced to the field while courting his wife, working on something as exotic as the alleged Francis Bacon ciphers in Shakespeares manuscripts. The husband and wife cryptanalysts had a long career where both were active in uncovering secret codes, Mr Friedman for the military and the war effort, Mrs. Friedman both for the war effort and during the prohibition, finding smugglers.

Cryptanalysis, the way the problem is posed, is a lot like the way mathematics education worked, when I was training as a mathematician. There's a bag of problems. Go find solutions. Problems always have solutions. They are artifacts of intelligent design, and you can find the design principles through careful thinking.
This notion, that the world is a riddle to be unpuzzled, rhymes with a lot of classic superstitions about the real world, also interpreted as meaning to be interpreted. Reading tea leaves, dissecting animals to find out the future, etc. It is little wonder that a lot of the intelligence community symbolism seems to rhyme with symbolism of classic superstitions and secret societies. There are symbols, their meaning is real, uncover it.

I did OK as a riddle solver at the university, but not by any means brilliantly, and as an education for later work, Riddle U, isn't really where you want to go. A couple of useful skills that aren't part of Riddle U are model making (i.e. building worlds that can hold riddles) and observation, i.e. experimentation and the traditional skills of most of the other natural sciences. One can argue that Riddle U does not really teach science at all, without observation and an awareness of the language/model as being only a model, of the structural noise in the mapping to actual phenomena.
Another problem with Riddle U, is that real research math isn't really like that, since you don't have the world with riddles in them. You need to come up with the language for the world first.

I think computers have changed all that since then. That's the impression I get when talking to former co-students who are teaching math now. There's an enhanced emphasis on testing things, trying things out to get a feel for what could be true. And this kind of imaginative math is really much better; both in forming new research mathematicians, but also in changing the perception of what math is for.

If I look around at what skills are required to do great things, of course the ability to construct logically complex structures - the primary skill at Riddle U - is still very valuable, but most of the stuff you need to do is more observation and experimentation. You're collecting information more of the time, and puzzling less of the time. It's a biological or botanical skill.

There's so much world and language being produced around us all of the time that going deep and puzzling about select parts of it, isn't necessarily the most productive thing. The world - even that intelligently designed, of words and puzzles - is biological now and the ability to observe it patiently and intelligently has taken over as the primary skill required.
I guess its only natural in a world of complex systems. Biology is the primary early science of complex emergent systems. Maybe Riddle U simply has not caught up to complexity yet. DARPA seems to think so (word doc).
While we wait, the primary skills involved in complexity are 1) your imagination; ability to tell a story through the complex landscape and 2) statistical, heuristic math - which is not really riddle solving but more information farming on complexity soil.
Mentally I'm fine with that. I was always better at intuition than riddles. Mathematically, that's quite a retooling.

Posted by Claus at 11:43 AM
June 01, 2009
Pinseopsamling

Jeg fik lappet et væsentligt hul i tog- og fodkortet, ved at gå fra Virum, gennem Geels Skov til Søllerød Kirke, gennem Søllerød Kirkeskov og Søllerød Naturpark op til Rude Skov. Turen var overraskende god. Bakket terræn, sjove stier igennem det og så var der virkelig pænt i enge og marker i naturparken.

Philip Roth får ikke sagt så meget vigtigt i Exit Ghost, pånær en enkelt ting, som der så koges for meget suppe omkring. I et længere brev lader han en karakter sige noget skarpt om litteraturens død som en form at tænke i. Om hvordan historierne omkring værkerne har overtaget fra værkerne selv. Det er forfatterne, deres biografi, deres motiv, deres succes - der er den historie, der optager kulturpressen, ikke det der står i teksten selv.
Vi fik det pinagtige i den situation illustreret senest i Jes Stein Pedersens TV-serie Ordet og Bomben, hvor Jes Stein konsekvent ville have forfatterne til at skrive virkeligheden og sig selv ind i deres litterære virke, som om bøgerne ikke kan være nok i sig selv. Der skulle liveføles på virkeligheden, ikke læses romaner.
Af de af programmerne jeg så, lykkedes manøvren kun nogenlunde med Daniel Kehlmann - de andre forfattere fandt det enten akavet eller anmassende.

Lige før pinsen var jeg til torsdagskoncert, og den var rigtig god, sådan ca halvdelen af den. Helene Grimaud spillede - efter eget ønske - Ravel, og Dausgaard lod hende ikke helt fløde den ud til chopinsovs, men hun prøvede. Knud Aage Riisagers Quartisiluna var en behagelig opdagelse, jeg må lede efter en plade.
Det rigtig positive ved koncerten var imidlertid at Dausgaard og orkester virkede som om de virkelig har fundet sig til rette i salen og nu kan fylde den præcist med vellyd. Orkestret lød virkelig godt og klart og alt lyden kom helt op til os på bagerste række. Det lover godt for fremtiden.

Til sidste ville jeg virkelig gerne linke til Gerhard Wendland, der synger "Amor, Amor" på tysk, men youtube kan ikke hjælpe, så Trini Lopez må holde for.

Posted by Claus at 09:18 PM