Google receives patent on highlighting search results. Sounds evil to me. Not what we're taught to expect by Google marketing. I hate Google bashing personally, too many are doing it too badly, but this should at least be watched for abuse.
On the other hand, these guys have a more relaxed attitude towards evil, while these guys can't seem to make up their mind.
If you live in Europe: Just say no. These people can help you do that.
Måske er en del af Democratic Design også brutal ærlighed. Ihvertfald er ovenstående e-handels side mere brutalt ærlig end man normalt ser hos handlende: Prisen reflekterer det valgte. Ja det må man sige - man kan se allerede på billedet at stolen er billigt lavet, og stoffet sidder dårligt og slapt på hynderne og givetvis kommer til at se endnu mere slapt ud efter kun kort tids brug. Men mere lænestol kan man jo heller ikke lave for 900 kr. Prisen reflekterer det valgte og det valgte omvendt prisen.
Det er meget skuffende, i et nyhedsperspektiv, at den tidligere rapporterede historie om at blottere er vilde med videotelefoni, viser sig istedet at handle om én meget ivrig videoblotter. Og hedder 3G teleassisteret blotning mblotning?
Føj for satan.
Jeg kan ikke rigtig komme på andre kommentarer til Dansk Folkepartis totale udsalg af al rimelighed eller menneskelighed i jagten på flere fremmedhadske stemmer. Der er ingen væsentlig forskel på det totale fremmedhad DF repræsentere og den europæiske stemning før 2. verdenskrig.
Der er nogen forskellige ting man ikke må kalde sådan nogen som Pia Kjærsgaard og i denne situation har man lyst til at anvende dem allesammen. Det er så stanghamrende sjofle, nationalistiske forslag at man sidder og tænker om et parti der mener sådan burde være lovligt overhovedet. Hvis Danmark havde været tysk allieret under 2. verdenskrig så ville udtalelser som Kjærsgaards udløse en international reaktion som den der har været mod Haider i Østrig.
Lad os lige opsummere hvorfor DF er rædselsfuldt:
Stem for guds skyld på nogen der ikke holder Pia ved magten.
Den meget omtalte Bertel Haarder video, lavet af Det Radikale Venstre som valgmateriale for at udstille en eftersigende hadsk og modbydelig tone som Bertel Haarder skulle sprede.
Jeg er ikke sikker på at jeg kan lide Haarders tone heller, og jeg kan ihvertfald ikke lide den stramme og hadfyldte politiske samtale om indvandring i øvrigt, men en ting er ihvertfald sikkert
De Radikale skulle simpelthen skamme sig. Argumentation for hvor urimelige citaterne er står heldigvis på den radikale hjemmeside, så man selv kan se hvor galt det er - og det er med reference til den dækning jeg gennemgår citaterne nedenfor:
Vi kunne ikke drømme om at forhindre dem i at få børn, og vi har heller ikke tænkt os at slå dem ihjel.: Dette citat har de radikale to kilder til. Den først kilde er uanvendelig, en artikel fra Informeren hvor citatet allerede er ude af kontekst. Den anden kilde afslører hvordan citat i virkeligheden er anvendt. I en skarp, indrømmet, kommentar til nogen befolkningsfremskrivninger har Haarder sagt noget i stil med "Der bliver mellem 200.000 og 250.000 flere indvandrere ligemeget om vi lukker for al familiesammeføring - Vi kan jo ikke forbyde folk at få børn, eller slå dem ihjel". Ligeså vel som at læse det 'ækelt' kunne man læse det som "Hold nu op. Indvandring er en realitet. Alternativet er uspiseligt" - men den læsning kan jo ikke bruges politisk.
Vi giver dem oven i købet et pengebeløb for at rejse..: Citatet handler ikke om indvandrere og flygtninge men om afviste flygtninge. Der er altså ikke noget med at Haarder vil af med nogen der er kommet ind, han diskuterer hvad vi skal stille op med de der er blevet afvist, og gør - hvad jeg ikke kan se noget forkert i overhovedet - opmærksom på at det ikke er sådan at de bliver kørt til grænsen og døren låst bag dem. Nej, de får faktisk penge at komme hjem for.
Den danske kultur spærrer de sig selv ude fra ved deres adfærd.: Man skal vist være radikal for ikke at ville erkende at integration er besværligt og langsommeligt og modarbejdes af ghettodannelse, og at ghettodannelse ikke kun er et spørgsmål om dansk udelukkelse men også om en meget naturlig lyst blandt indvandrere til at bo blandt nogen der ligner dem selv. Og det diskuterer Haarder så de samfundsmæssige konsekvenser af. Han afviser ikke nogen. Han opregner et helt reelt scenario for en fejlslagen integration, endda med en vis omsorg - de næste ord han siger er "Og så lider de en masse nederlag;". Det er jo rigtigt nok at de gør det. Hvor er problemet?
Der er en ringeagt for håndværksfag : De Radikale vil have det til at være et hadsk udsagn om indvandrere der ser ned på nogen andre, men det er det ikke. Det er et uproblematisk udsagn om unge indvandreres erhvervsvalg. Jeg er sikker på at der er en konkret statistik der bakker Haarders udmelding, om at indvandrere ikke søger ind i håndværksfagene, op.
Kulturen fra hjemlandet kan ikke bruges til noget i Danmark: Samme kilde som "Den danske kultur spærrer de sig selv ude fra ved deres adfærd." og ligeså uanvendligt af de samme grunde.
Tag en udlænding til din kone, en lille villig taknemmelig gås: Fra en sang der ikke handler om indvandrere, men om svensk skinhellighed, og nabostrid (altså med svenskerne). Ligeså hadsk som 'Elefantens vuggevise' og 'Lille sorte Sambo'. Jeg ved der er nogen, der synes det også er helt galt med dem, men jeg hører ikke blandt de der synes sådan.
Vi har været så tossegode at lukke dem ind i landet … og nu hænger vi på dem: Haarder karikerer folkehavet. Han lægger ordene i munden på 'den almindelige dansker' og tager umiddelbart bagefter afstand til det hadske i synspunktet: "Men det er ikke indvandrernes skyld, at det er gået så galt, og at det bliver meget værre."
Sammenlagt: En lang liste af sjofle fejlcitater fra De Radikale, der burde holde sig for gode til slags. De skulle virkelig skamme sig.
[UPDATE: Decimalfejl i sorthed rettet]
Martin Sønderlev Christensens Folkeparti-mulepose-redesigns skal have lidt mere airplay. Og da navnlig den nye "Selv om man er sort kan man jo godt være sund og rask" pose.
Den er inspireret af en gylden udtalelse fra DF kandidat Hans Kristian SKibby, 1/32 sort, som siger om sin sorthed:
- Det ligger i generne. Og jeg har fået at vide, at vi helt ud til 1/32 del kan få børn med negroide træk. Men jeg synes ikke, jeg kan mærke det i blodet. Jeg er sund og rask.
Yup, it's the new frontier search rich media transcripts with Google. The content, sadly, is mainly television and not e.g. scripts of movies. I was gunning for a "The Usual Suspects" reference with my search, since the line "Elvis has left the building is used in that film (by Stephen Baldwin). Right now it seems the results are mainly useful for Johnny Carson obituaries.
Actually I don't think Google got here first - Yahoo got it in December. And Yahoo has cool RSS media feed content submission.
The many GBrowser rumours just got a new shot of fuel, with the announcment that Mozilla Firefox lead developer Ben Goodger now works for Google.
Partiet Venstre har tilsyneladende købt Berlingske Tidendes 404 side, altså reklamer på alle døde links til berlingske.dk. Det er jo meget lidt overraskende at det lige er Venstre der er at finde i Berlingen, partiets tro væbner, og det forklarer muligvis annoncens enorme overstørrelse.
En supersej nyhedsgruppe, som Google heldigvis indekserer er no.alt.frustrasjoner, hvor nordmænd får luft for alle de ting de ærgrer sig over. Det er simpelthen fantastisk læsning, store og små ærgrelser blandet sammen. Her er f.eks. en post om en ferie der gik i vasken:
Dritt!Og her et rasende opgør med monarkiet:
Dritt!
Nå som det lå an til en deilig lang sommerferie... ser det ut som kanskje hundevakten ikke blir så tilgjengelig som vi trodde...
æsj.
--
ak
Hvorfor i huleste må vi ha et statsoverhode i dette landet som har arvet jobben? Det er mildt sagt helt bak mål, og medvirker attpåtil til å skape en slags halvadel av dem som omgås kongehuset. Det ble slett ikke noe bedre av at kongens datter giftet seg med en dagdriver som kaller seg "forfatter".Endelig bliver det personligt tragisk, som herRepublikanere og antimonarkister - foren eder!
Oddgeir Johansen
Man kan si mye rart om det å oppleve en paranoid psykose, men kjedelig
er det ikke.
Jeg dels ikke nåede forbi Electrohype - jeg opdager alting dagen efter det sluttede. Den er endnu mere gal når jeg så finder ud af at der aldrig kommer en Electrohype igen.
Måske var det her i virkeligheden en anledning til at stjæle arrangementet og flytte det til Köpenhamn.
Ifølge verdenstenoren Roberto Alagna er forelskede kvinder livsfarlige. Er de andre ikke også det?
This page, tracing the üse of ümlaüt's in the names of heavy metal bands, is an excellent demonstration why it will be impossible to beat Wikipedia in the long term. You just can't get that kind of dedication with money, certainly not with any amount of money you're willing to pay. Yes, we don't yet have the same kind of dedication for all kinds of material, all the stuff the 'classical' encyclopediae excel at is in trouble, but that's just a temporary condition.
(via Jon Udell. Through his link you can catch a live film of the intense editing history of this entry unfold)
Som bekendt betyder 'battery' både noget med vold og 'batteri' og som bekendt betyder 'charge' bl.a. 'anklage' og 'ladning' (som i elektrisk). Kombiner de to og du har overskriften.
Meet The Shalam Colony, a utopian community of orphans established in 1884 in New Mexico by a Dentist named John B. Newbrough.
Newbrough was also leader of a christian cult, The Faithists, who believed that Oahspe, a bible that Newbrough 'received' under spirit control, and in this bible is a plan to establish a coloony of lost children and then raise them under strict spiritual control to be leaders of a new spiritual age.
So goes the fiction of Newbrough that he invented for himself and tried to carry out. Reality was a little more harsh. First Newbrough has to find some children. He had plans for 300-500 children, but was never able to assemble a colony of more than 50. He and his wife advertised for lost children by putting out a crib, with a sign saying "Children Wanted and No Questions Asked.".
But the fiction is interesting. It's like a Cargo Cult version of the 'real' society's motiviation to build the 'real' religious institutions. One has to wonder if it was just because he wasn't a very clever cult leader that the Faithists disappeared, or if there is something fundamentally unsound in his ideas that isn't present in the succesful cults e.g. mormonism, or even my own lutheran protestant society.
There is something fundamentally interesting in that the space of religious cults also has a long tail. What it tells me, is that of all the purposes religion has in our lives, the most important one is that of identity. Of belonging. The more direct functions of the holy writ (e.g. answering the unanswerable) while on the face of it more important, are in fact not that important.
(I don't think this is a hoax by the way)
The Harry Potter books are available both in a "Standard" and an "Adult" version. I wonder how exactly Harry and Hermione sex it up in the adult version...
According to item 4 of this Google seminar writeup nobody uses the "I'm feeling lucky" button. Must be because they don't know how. "I'm feeling lucky" is absolute essential to navigate websites with crummy site navigation and/or search facilities.
What you do is create an "I'm feeling lucky" search shortcut (in mozilla firefox obviously - you have switched haven't you?) using the site:crummysearch.org search parameter (or alternatively the inurl parameter) to restrict to the poor site in question. Since Pagerank works so much better than most website ranking algorithms this actally works much better than the search page on the website itself. You usually get there first go. Good cases where it works are (at least) wikipedia, IMDB and allmusic.com.
Your average website (including this one) has surprisingly crummy search facilities. It's one thing that they're slow - but the second thing is that people have typically done a premature optimization and indexed the content in the database instead of indexing the shown pages. For this weblog, for instance, that means that page comments don't get indexed along with their posts. This is a very common phenomenon. It is particularly annoying when people misunderstand the web and do a full robot block via robots.txt (e.g. all Danish newspapers do this). Their own search facilities are no match to Google's - which means their sites have about 1/10th the usability they could have if they were Google indexed.
Meanwhile, we're waiting for "Google Tags" - useful stored public searches, available at urls like this: http://tags.google.com/myspecifictag - Maybe I should just make a service like that here on classy.dk. Obviously, there are resources like the The Google Hacking Database, but they don't have live queries...
A man was recently evicted from his home, a homemade shack built into the suppport beams underneath a chicago drawbridge. In the home he had electrical power, TV, a microwave and a space heater. In William Gibsons novel virtual light it is the Golden Gate bridge that is taken over by squatters.
Nr 3 in a series of lives imitating art
(via Gibson's own blog)
(I actually found two more cases of "close to art" living)
I think I have bought my last HP printer (a pity, they're better). HP are region coding printer ink. How ironic. HP is a globalized company, presumably making more money from sourcing their purchases wherever they're cheapest, but you, their customer, is not allowed to source your HP products where they are cheapest. Now we're just waiting for the first DMCA lawsuits aginst people breaking the region coding system.
Like the boingboing chant goes: May 1,000,000 hardware hackers descend on your tent. (more boing boing coverage)
(Funny side note on the WSJ article's mention of DVD region coding: It says that "many manufacturers" make region ignorant DVD players. That's the understatement of the year. You might be able to buy an overpriced region blocked Sony (they're also a media company after all), but you'd be hard pressed to find a cheap DVD player that isn't region ignorant)
The blogging world is verily humming from the sudden excitement over the growing URL tagging phenomenon. By that I mean both the growing use of tags via del.icio.us and tags on Flickr but also the clever connection to the lower case semantic web, in this case the growing use of the "rel attribute" microformat. For evidence, just Google "rel attribute" (OK, I threw in Technorati to get good hits - because they're among the microformat champions). ((Obviously I would have liked to search among tags for the words "rel attribute" and then have given you a link to that insted but Google is still the best search)).
It seems to me that the techno sapient blog audience is particularly fast at picking up technologies like this. The defining quality enabling this is that no service provider owns the content on blogs. So none of the providers have the ability to lock in any kind of useful linking technology, they have no option but to cooperate - or they will soon become irrevelant as the 1 million army of implementers (i.e. the bloggers) choose not to use their standard. It helps that there is friendly cooperation among the service providers (everybody has their own niche, so they can afford to collaborate). Conversely, news travel really fast on blogs, so implementation news, new possibilities spread very fast. And once again lock-in is not really an option for tool vendors, so they need to keep up, which keeps the pace up.
This isn't lower case. It's huge.
Om 3 uger er Mogens Lykketofts dage som partiformand stærkt på vej til at være talte. Det er svært at se hvad der skulle ske i valgkampen der kan få Socialdemokratiet til at ligne andet end partiet for dem der er i mod fordi de er det. En skam, men sådan er det.
Og der er ingen lysning i sigte.
Ikke at det kommer til at spille nogen rolle men Klaus Bondams sejr i kampen om at blive radikal overborgmesterkandidat er et smukt eksempelt på hvordan vores rådne mediedemokrati virker. Bondam er en god kandidat fordi 400000 så ham spille tysk svigersøn i Festen, ikke fordi der er nogen der ved hvad han står for som politiker, eller hvad han har udrettet for den sags skyld. Politisk husker vi især hans manglende evne til at se i et problem i at han sad i Københavns Kommunes kultur- og fritidsudvalg og samtidig søgte en stilling som teaterchef i Det Storkøbenhavnske Teaterfællesskab. Jeg kan stadig huske et fænomænalt glat interview på TV Lorry hvor Bondam slet ikke kunne se at der kunne være en grund til at diskutere om det var i orden. En ordentlig punktering til hvilken respekt jeg evt skulle have haft for ham.
Ved nærmere eftertanke, så er jeg kommet til den opfattelse at historien med Trabergs ikke eksisterende muslimer simpelthen bliver årets nyhedshistorie. Der kan nå at ske meget, så det er tidligt at sige det, men jeg synes man kan se tegningen af en stor historie, på linie med de små personhistorier der blev vigtige på randen af sidste århundredes store tragedier.
Af ukendte, sandsynligvis helt private, motiver har Laue Traberg Smidt på rekordtid fået skabt et usædvanligt skingert debatklima. På diskussionsfora overalt på nettet (hvor debatten i forvejen er lidt mere skinger end andre steder) kan man blive anklaget for facisme hvis man mener blasfemiparagraffen skal bevares, man kan blive beskyld for noget lignende hvis man går ind for at afskaffe den, og så sent som i gårsdagens Weekendavis sammenlignede Farshad Kholghi, debattør og anti-islamist, Traberg Smidts fiktive imamer med Goebbels. Altsammen på grund af en fiktiv anmeldelse. Eller altså, anmeldelsen er god nok, men dens legitimitet er fiktiv. Det forhold at anmeldelsen jo stadig står tilbage til efterforskning gør bare historien endnu større.
Muligvis er det bare mig der har en overdreven sans for store tragedier, men jeg hører i den pludseligt opskruede debat, og i dens ophav i en fiktive, meget lille og med virakken underligt uforbunden historie, et ekko af skuddet i Sarajevo, branden i Rigsdagen og angrebet i Tonkin bugten. Lad os håbe det kun bliver ved ekkoet.
PS: En mindre skinger online debat om forskellen på de forskellige indskrænkninger af ytringsfriheden, finder man her.
Ikke siden Rasmus Trads og Kurt Thorsen har man set et så uskønt fald i respektabilitet som det Laue Traberg Smith har skabt for sig selv fornylig.
Løbet tør for rigtige gode sager at arbejde for (og leve af) er han nu nødt til selv at opfinde nogen. Først den tomme organisation Daphne og nu sidst blasfemisagen mod DR.
Det virkelig groteske i historien er at den meget omtalte blasfemisag jo var den direkte anledning til debatten om hvorvidt blasfemiparagraffen skulle afskaffes. Det vil altså sige at Laue Traberg Smidts forsøg på at opfinde en højprofileret retssag at tjene lidt penge på (eller hvad motivet nu har været) har været lige ved at lede til en ophævelse af den danske lovgivnings beskyttelse af trossamfund! Tyg lidt på den. Det er ikke bare ligeså skidt som Trads og Thorsen. Det er langt, langt værre.
Mr. Sun is a mysterious figure, a blinding light. Do not look directly at Mr. Sun. Bask in him. Although 93 million miles away, Mr. Sun uses this Blog to share his warmth with others.If it's good enough for Kottke, it's good enough for me. Subscribed.
Among the good posts there is coverage of The Nerd Watch Museum. Brilliant website. Also, check how unbelievably cool this Pulsar watch is. No wonder it costs tons of money...
Nu vi snakker om software patenter, så har verdens største softwarepatentholder (vist endda verdens største patentholder i det hele taget), nemlig IBM, besluttet at donere 500 patenter til Open Source - forstået på den måde at IBM har forpligtet sig til ikke at sagsøge Open Source projekter for brug af de beskyttede opfindelser. Smukt. Endnu smukkere hvis IBM havde opfordret til at man bare holdt op med det gas.
Som Tim Bray kommenterer: Titlerne på de donerede patenter (pdf) underbygger ens opfattelse; at software patenter er noget gas.
Jeg tror ikke jeg nogensinde har været tættere på at købe en Mac. I den formfaktor er den sikkert blæserfri, så maskinen har også muligheder som hackable mediacenter, f.eks. med en wireless håndholdt mus og en passende skærm.
EU-bureaukratiet gør hvad det kan for at underbygge politikerlede. Senest ved at bede landbrugsministrene stemme ja til det nye direktiv om softwarepatenter. Noget landbrugsministrene naturligvis ikke ved noget om. Hvis det er standarden for det politiske opsyn med beslutninger som EU kører igennem, så må vi hellere komme ud af den organisation med det samme. Det håber jeg jo ikke det er, for selv om jeg altid har været euro-skeptisk, så må man sige at EU har været dygtig til at skuffe ens pessimisme. Åbningen mod øst har skuffet enhver mistanke om et nyt 'de riges Europa'. Der er en forholdsvis rigelig mængde af EU-organisationer til at beskytte EU-borgernes frihedsrettigheder, endog mod overgreb fra egne regeringer.
Men åbenlyst idiotiske forsøg på at bære upopulære indgreb ind skjult bag på ryggen er fandme da for meget mand!
Beslutningen blev kun stoppet fordi den polske landbrugsminister nægtede at deltage i den idiotiske proces, og du har nu muligheden for at sige tak via thankpoland.info:
Specifically, why is it so important to predict the doom of Google's "Don't be evil" culture (arguably the best piece of marketing since Nike's Just Do It or something similar) or why is it so important to predict the doom of Wikipedia? More than 1 million articles exist, close to half a million in the English edition alone. Lookups related to current events get grafted onto the encyclopedia at a pace no established coherent source can match.
Sure there are quality problems, but come on. By any standard, the speed with which this volume of data got assembled, at the level of quality that it does actually have, is remarkable.
The latest batch of attacks are reruns of a round of "But, but, it's written by pimply hackers, not experts" attacks of a couple of months ago. I think the attacks are disingenious. First of all, in fields where experts embrace The Reputation Economy wikipedia is pretty damn good. As an example, I'd have to say that the mathematical material in wikipedia is much better than the material in any general reference I use.
Phenomena like blogging means that more and more people, from a broader and broader range of fields, get a feel for how reputation works online, and as they get comfortable with blogging they will also get comfortable with something like Wikipedia. Needless to say, wikipedia has trouble in fields that are tradionally mastered by old guys in tweed jackets - classical literature, some elements of history, classical music etc.
The prediction of imminent doom is really a theme in present day culture. I'm sure that means something (in fact my brother may just have written a book (in Danish) about it).
Det ser ud som om det bedste danske leksikon der nogensinde er blevet lavet, Salmonsens, er ved at blive digitaliseret. Superfedt.
Det ser også lidt ud som om projektet er gået i stå efter et lovende første halvår.
Projekt Runeberg er en kollaborativ indsats, og på sider som denne kan man selv hjælpe til med at korrekturlæse OCR scanningen af leksikonnet. Jeg tror jeg vil prøve om jeg kan lægge Salmonsen korrekturlæsning ind i min aftenrutine.
Er der nogen der kender noget til projektet? Er der andet man kan gøre for at hjælpe?
Hvis man kunne udvide den danske Wikipedia med Salmonsen, så ville man pludselig have en udgave der kan konkurrere med en hvilkensomhelst udenlandsk udgave. Salmonsen er ganske vist gammelt, men for det første er det interessant hvad man troede på dengang og for det andet er der masser af basale biografiske og historiske facts som ikke er blevet forkerte selv om tiden er gået.
Ha! The irony is thick here at classy.dk today. It was only a few hours ago that I wrote that I had yet to see a malicious Moveable Type plugin, so that the lack of a security model in software like MT was not yet a problem. And now that I'm catching up on my K5 I learn that actually a free weblogging service was actually used maliciously just recently. It's not quite an attack via server side software, being a case of bad HTML filtering in comments instead, but it strikes awful close.
Great (if very long) K5 post on learning French. Through a self defined cultural immersion course (involving among other things Harry Potter, Schaum's outlines, flip-cards and Russian winter nights) Konstantin Ryabitsev taught himself French. The self made style of learning exudes pure hacker ethos to me, both good and bad. The level of involvement you get from that kind of self learning is much deeper than any pre-rolled educational program can give you - a good thing. The unwillingness to just embrace what has worked for millions before is not always a good thing.
As a side note to the previous post, dig the Google search for Goffman, Google Print is in beta. Color me clueless, but I hadn't noticed that before in my searches (I obviously read the announcement). It works exactly like Amazon's 'search inside' feature, but there's the great advantage to Google Print that it does not require a clumsy credit card approval to work (something I could never get to work on Amazon. They didn't like my card).
It would seem Bill Gates thinks so. Completely oblivious to the very serious discussion on the serious impact on free speech commercial censorship via copyright control is having, Bill Gates calls anyone opposed to heavyhanded DRM 'communists'. I'm sure he also thinks all Europeans are communists, if for no other reason then for maintaining anti-trust lawsuits against Microsoft.
Sounds like he's ready to run for office as yet another republican scaremonger next to Arnold 'Girlie Men' Schwarzenegger and Dick 'why don't you go F*** yourself' Cheney and let's not forget FCC chairmain Michael 'Wardrobe Incident' Powell.
[UPDATE, cognitive typo fixed]
In offline comments it was suggested that the actions of the FCC (introduction of broad censorship including crackdowns on Howard Stern and others on the pretense of the superbowl 'wardrobe incident') were not on the same scale as these other attacks on basic freedoms. I think it is just as bad. Free speech is also for swearing assholes, furthermore, the lines between form and content are blurry. Form, including obscenities, occasionally speaks volumes. One person's moral complaints is another person's political message.
I just added Counterculture Through the Ages to my latest amazon order as an antidote to this kind of thinking. Anybody know if Ken Goffmann is related to Erving Goffmann?
If you develop anything for the web, or even if you're just a user at the geeky end of the user scale you should read Adam Rifkin's aggregated take on weblications, Link's from that post will keep you busy for a long time. Of particular interest The Web Way, because it links to so many other cool places. Of more particular interest, this presentation on 'the lowercase semantic web' which is a new moniker to describe all those metadata enhancements that are gaining popularity because of the popularity of blogging. Blogging has created a market for smarter clients (sometimes just neat plugins for firefox or similar) able to extract useful data from DHTML, meta tags and link rel attributes and that in turn breeds these kinds of new micro standards.
You probably want to read this before enjoying the etech slide show.
Actually, what all this metadata tells me is that all of the new competing "closed source but free" desktop search engines coming out from all the "We're the platform"-contenders are failures in the making. There's so much metadata in the web you browse everyday and none of the desktop tools are ready to aggregate that metadata for you in a useful way. Nor will they ever be.
The possibilities in from-the-ground-up popular adoption of these new embedded metadata standards means that we need search that is also from the ground up, open and with a plugin architecture. There may be room for the homegrown information assistant, that I put on hold when I installed desktop google, yet.
Obviously the security fine print we need for plugins that work on the pages we browse is a little more involved than the security model we need on the data we're publishing on the web anyway. It may just be so involved that it's unfixable. But obviously, write now I am already trusting a vendor. I have yet to hear of MT plugins made by evil wrongdoers that trash your webserver instead of doing something useful, by the way.
The buzz over browser based applications, called weblications by some, is growing. The responsiveness of relatively feature rich applications like GMail is inspiring. The magic that goes on is really quite straightforward in principle and the dictionary lookup made by this guy is a nice example of the simplicity.
Source is included.
My reservations with weblications is the same as with all previous "rich internet app" frameworks like Flash and similar technologies, that it invalides the meaning of the URL space. I like REST. But even from that perspecitve, the structured approach to weblications inherent in the use of the XmlHTTPRequest with standard dynamic html, since it is at least possible to reverse engineer the wire format used by XmlHTTPRequest, like people have done for GMail. The killer combination of Perl with LWP::UserAgent or WWW::Mechanize is not beat yet.
If you're looking for an answer to that question, have a look at this brilliant musical number crunching. Careful language use analysis of the term "alt rock" vs the term "indie rock" from the language use database otherwise known as Google.
All of this because of disagreement over whether "alt rock" and "indie rock" are really the same thing. They're not according to Google. "Alt" is an older term (nice german pun there) used more in connection with a certain 80s indendepndent style, whereas "indie" is the 90s "alt".
Incidentally, the whole website is good fun, even if I don't necessarily agree with the "older is better, rock is better" bias, among other good stuff tons of top 10 lists. In the list of 10 most overrated acts we find the following perfect description of what's wrong with your typical "the musicians musician" bands: "bad taste meets flawless professionalism".
Fra den politiske underverden erfarer classy.dk at De Radikale er igang med at rette op på partiets noget støvede "bibliotekar med håndtaske"-image. En ung gruppe af designere med forbindelse til det københavnske gademiljø er blevet hyret til at skabe et yngre look til partiet, og classy.dk har fået fingre i nogen af designforslagene. Her nedenfor ses f.eks. et forslag til hvordan partiformanden kan trænge skarpere igennem i partiavisen Politiken:
Jelved før | Jelved efter |
En Just/Classy dual posting
OK, so transcripting text from audio may look like a seamless process. You can order it cheaply and easily online, and results come in fast. But it is still done by human beings, and cheap isn't always good.
Witness this transcript of a Churchill Club event hosted by AlwaysOn. John Doerr, Esther Dyson and Roger McNamee discuss among other things the opportunities in Wickies (i.e. Wikis) and RSS speeds (i.e. feeds).
Here's an interesting essay on loose sharing of metadata on the web. It describes communities that just happen to obey some metadata standard for no good reason, which turns out to be independently useful after a while. If and when the semantic web comes about on a more cohesive form, it will be as accumulation and condensation of this kind of metadata vapour.
This further supports what I wrote about metadata a year and a half ago.
Everybody links to it, and it is by no means the first book to be done in this way. Not at all the first book. But still: The blog on The Long Tail - the book that will follow the landmark Wired article on the network economics that gives online retailers their edge - is fascinating.
Among the fascinating things: The numbers in the articly on the percentage size of the tail is no longer third party research, but instead numbers from Amazon. Obviously it is a lot simpler to extract that kind of answers when the book writing process is public (there's good marketing in giving the numbers). And obviously the kind of Beer Review* that you get in the blogspace is also valuable.
* Beer Review: The blogspace analogy of the Peer Review of the academic world. I think the term is appropriate also to describe (by way of a pun) the average quality of opinions uttered in blogspace. Some are great. Some just drunken nonsense.
Since this term obviously makes sense in and of itself, it's impossible for me to assert that this particular pun has never been used before, but I certainly haven't heard it before.
Nice (and old) article on code as writing or as the title puts it, The Poetry of Programming.